Lieve Yogachicks,

Buongiorno heb ik ingeruild voor het oer-Hollandse goedemorgen. De imponerende bergen hebben plaats gemaakt voor een uitgestrekt vlak landschap met prachtige herfstkleuren. Yes, je leest het goed, ik ben weer aan het genieten van mijn Nederlandse thuis. Vrienden en familie in de armen gesprongen. Geproost op het weerzien met Italiaanse wijn (want hé, waarom het goede Italiaanse leven moeten missen??). Verhalen uitgewisseld, tot in de late uurtjes bijgekletst met pizza en mijn kat bij wijze van plat geknuffeld.

Tussen het genieten van al die weerzien-momentjes door, ben ik mij aan het klaarmaken voor het volgende avontuur. In India krijgt mijn yoga-reis een boost naar de hoogste versnelling. Een strak programma vol yoga en meditatie ligt op mij te wachten in een ashram aan de Ganges. Ik ben benieuwd. Sommige zeggen dat ik het geweldig ga hebben. Andere verwachten een heftigheid waar je u tegen zegt. Ik zet op mijn inpaklijst ‘open-mindset’ en ga het ervaren.

Nu ik zo bezig ben met alle voorbereidingen, bekruipt mij ineens een dubbel en naar gevoel. In de dagen dat ik thuis kwam, stond Nederland in het teken van de zoektocht naar Anne Faber. Een jonge vrouw, in de bloei van haar leven. Ze stapte in al haar vrijheid op de fiets. Een tocht die een gruwelijk drama als einde kende. Woorden schieten te kort. Waarom? gonst het door mijn hoofd. Hoe oneerlijk is het. Zo’n jonge vrouw, in de bloei van haar leven. In alle vrijheid op haar fiets, zomaar uit het leven gegrepen… Met geen woorden valt te beschrijven hoe groot het verdriet is waar familie en vrienden nu mee moeten leven.

Het afschuwelijke drama van Anne gonst door mij heen als ik met mijn nieuwe backpack in mijn handen sta. Ik stap straks in al mijn vrijheid op het vliegtuig, iets wat Anne niet meer kan doen. Bevangen door een gevoel van onrechtvaardigheid, met een traan in mijn ooghoek, realiseer ik mij hoe kostbaar deze vrijheid is. Wat had iedereen zo gehoopt dat je veilig terug kwam op je fiets, lieve Anne, zodat je nog veel vaker kon genieten van je vrijheid als jonge vrouw...