Buongiorno YogaChicks,

Soms stelt iemand je een simpele vraag. Een doodeenvoudige vraag, die je verrassend genoeg even laat nadenken. Dat overkwam mij afgelopen week. ‘Waar is jouw thuis..?’ kreeg ik voor mijn voeten geslingerd. Juist, een eenvoudige vraag zoals ik je al zei, maar wel een nadenkertje. Want waar is thuis voor mij eigenlijk? Is dat waar ik letterlijk op dit moment ben en waar mijn bed staat? Is dat waar vrienden en familie zijn? Waar ik opgegroeid ben? Kunnen er misschien meerdere plekken zijn die als thuis aanvoelen? Dat ik én Nederland én Italië aankruis als thuis. En kunnen daar de toekomstige -ik-voel-me-hier-thuis plekken ook nog bij?!

Want als ik één ding heb ontdekt de afgelopen maanden is dat ik mij op een nieuwe, onbekende plek enorm thuis kan voelen. Dus ja, op de vraag ‘waar is jouw thuis?’ kan ik met vol overtuiging ITALIE zeggen. Als ik hier om mij heen kijk, voel ik mij thuis. Omringd door de Dolomieten geniet ik iedere dag nog van het uitzicht en de wonderlijke natuur. Als ik een praatje met de buurman maak, valt mij op dat de Italiaanse taal steeds vanzelfsprekender gaat. De weg weet ik hier inmiddels alsof ik er al jaren woon. Wanneer ik een goede vriendin uit Nederland door de stad rondleidt, de auto parkeer op een insiders plekje, valt het haar op hoeveel mensen ik hier al ken. Als we weer worden begroet door een vriendelijke Italiaanse kennis, geef ik haar gelijk: het voelt hier als thuis.

Met nog maar een paar dagen in het vooruitzicht, komt er bijna een voorlopig einde aan mijn Italiaanse avontuur. Dan is het tijd om naar Nederland terug te gaan. Even tijd om thuis te zijn voordat ik door vlieg naar India. En ondanks dat ik mijn Italiaanse thuis ga missen als een malle, heb ik ook echt zin om naar Nederland te gaan. Even quality timen met vrienden en familie, herenigt worden met m’n kattenbeesten en genieten van al het moois dat Olanda heeft. De Italiaanse koffie, mijn favo wijn en wat zonnestralen stop ik gewoon in de auto. Op naar een vleugje Italia in het Nederlandse bestaan.

Terwijl ik nog nadenk over de -waar is je thuis- vraag en concludeer dat ik gewoon voor meerdere opties speel, stuurt een goede vriendin mij een appje. Op mijn berichtje dat het ook wel gek is om uit Italië weg te gaan, dat ik echt mijn plekje heb gevonden, antwoordt ze grappend en heel yoga-wijs: ‘als je thuiskomt in jezelf kan je de hele wereld rondreizen en je overal thuis voelen.’