Buongiorno YogaChicks,

Oh no! Je wilt het net als mij waarschijnlijk nog niet weten. Gewoon de boel negeren en kop in het (strand)zand steken. Als je ook in de zomer op je paasbest bent, dan wil je nog niet aan de herfst en winter denken. Alleen al van het idee dat de ‘R’ straks weer in de maand zit krijg ik het al koud. Net als voorgaande jaren probeer ik het uitzwaaien van de zomer zo lang mogelijk te negeren.

Maar hier, in Italië, waar ik nog dichter bij de natuur leef dan in Nederland, is negeren moeilijk. De dag met de langste zonuren ligt al weer even achter ons. Langzaam maar zeker komen we in een afrondende fase terecht. Ik zie dat de natuur zich aan het opmaken is voor de herfst. De zon komt later op en verdwijnt ’s avonds eerder achter de bergen. Je merkt dat de nachten al wat koeler zijn en er een andere vibe ontstaat.

Afgelopen week is de wijnoogst begonnen. Met man en macht worden de druiven binnen gehaald om er vervolgens heerlijke Italiaanse wijnen van te maken. Ook aan de kastanjebomen kan je al zien dat ze hun beste shine-moment hebben gehad. De bladeren verkleuren rap. Hier en daar kom ik op de grond al een kastanje tegen. Dat de maand september komende week start, daar kan ik niet omheen.

En ineens is het voor mij crystal clear. Ik maak hier een live voorstelling mee van wat ze in de traditionele Chinese geneeskunde bedoelen met het vijfde seizoen de ‘nazomer’. Het is de tijd van oogsten. Een periode waar de energie even stil staat en zich opmaakt om van pure yang energie (zomer) naar de naar binnen gekeerde yin versie te gaan (winter). En dat is voelbaar als ik mediteer.

Terwijl ik nog geniet van de warme temperaturen, maak ik de balans op. Wat mag ik oogsten van afgelopen zomer? Wat wil ik hier nog doen voordat het Italiaanse avontuur op haar eind loopt? Opeens heeft mijn aversie tegen het einde van de zomer plaats gemaakt voor verwondering. De nazomer maakt nu al indruk op mij.